Hoe ontstaan gele tanden eigenlijk?
De kleur van je tanden wordt deels bepaald door je DNA, daar kun je zelf dus weinig aan doen. Naarmate we ouder worden kunnen tanden ook geler worden door verkleuringen van binnenuit. Tegen de invloed van leeftijd kunnen we natuurlijk ook niet veel doen, gelukkig doet een goede verzorging door de jaren heen al wonderen.
Uitwendige verkleuring ontstaat meestal door kleurstoffen die in het laagje tandplaque dringen. Zo kan teveel koffie, thee, frisdrank, synthetische kleurstoffen en gekleurd voedsel aanslag op de tanden achterlaten. Ook roken kun je beter laten, de nicotine laat een donkerbruine substantie achter op de tanden die zich na verloop van tijd gaat nestelen. We hoeven natuurlijk niet te vertellen dat dat geen prettig gezicht is.
Wat kun je doen?
Er zijn tandpasta’s die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag. De tandpasta’s kunnen de tanden niet daadwerkelijk witter maken, maar verkleuring helpen voorkomen.
Er zijn steeds meer middeltjes om je tanden witter te maken zoals bijvoorbeeld, een bleekpen, bleekgel of kleefstrip. Deze middeltjes zijn op de markt verkrijgbaar en maken het mogelijk om thuis je tanden te bleken. Het ene middel werkt beter dan de ander maar verwacht geen stralend witte glimlach, want bleekmiddelen voor thuis mogen geen hoge concentratie aan werkzame stoffen bevatten.
Je tanden bleken bij een tandarts of mondhygiënist is beter. Dit is een stuk veiliger en het resultaat is veel meer zichtbaar. Dit kan bijvoorbeeld met een laser. De meest gebruikte methode is met behulp van bleekgel en een bleeklepel die op maat gemaakt wordt voor jouw gebit.
Vraag aan jouw Studentist tandarts hoe zij jou kunnen helpen een blauwtje te voorkomen!