Voor spoed direct beschikbaar
Praktijken in hartje centrum
De laagste tarieven
Online je afspraken maken

Nabloeding

Patiënten hebben de eerste uren na een behandeling soms last van een nabloeding wanneer een kies is getrokken of een implantaat is geplaatst. Vaak lijkt het alsof je veel bloed verliest doordat bloed zich mengt met speeksel maar meestal is een nabloeding geen reden tot zorg. Wordt het bloeden erger of verandert de kleur naar lichtrood? Neem dan contact met ons op.

Direct inschrijven of maak een afspraak

Hoe ontstaat een nabloeding?

In de verdoving die de tandarts gebruikt, zit de stof adrenaline. Een eigenschap van deze stof is dat het de bloedvaatjes vernauwd. Tijdens en vlak na de behandeling valt het bloeden hierdoor vaak mee. Maar naarmate de verdoving uitwerkt, verdwijnt de actieve adrenaline uit je mond. Hierdoor kan een wondje kort na het tandartsbezoek weer gaan bloeden.

Zelf het nabloeden tegengaan

Als de wond opnieuw bloedt, kun je eerst zelf het bloeden proberen te stoppen. Leg een steriel gaasje of schone zakdoek op de wond en klem je kaken op elkaar. Doe dit minimaal 30 minuten; door de druk op het bloedvat kan het bloeden stoppen. Is het gelukt? Wees dan een paar uur voorzichtig met eten en drinken zodat de wond niet opnieuw gaat bloeden. Lukt het niet om het bloeden te stoppen? Neem dan contact op met ons op. Soms is het nodig om nog een keer langs te komen voor een extra hechting.

Voorkomen van nabloeding

Ook als de wond nog niet begonnen is met bloeden, kun je preventief alvast een gaasje of zakdoek klemmen. Ook adviseren wij om in de eerste uren na de ingreep geen warme dranken of vast voedsel te eten. Extra voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een nabloeding te voorkomen zijn (enkele dagen voor de ingreep) niet roken en alcohol vermijden (24 uur voor de ingreep). Wees ook bij het tandenpoetsen extra voorzichtig zodat je de wond niet opnieuw openmaakt.

Informeer je tandarts over medicijnen

Wanneer je medicijnen slikt die jouw bloed verdunnen, stel je tandarts hier dan van op de hoogte. Hierbij kun je denken aan bloedverdunners als Aspirine, Ascal, Plavix, Marcoumar en Sintrom. Ook zijn er ziektes die de kans verhogen op een nabloeding. Stel ook hiervan jouw tandarts op de hoogte. Voorbeelden van ziekten die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn hemofilie en bloedplaatjesstoornissen.

Bel ons als de bloeding niet stelpt. Neem contact met ons op als het bloeden erger wordt of de kleur van het bloed lichter wordt. Tijdens de openingsuren kan dit met een van onze Studentist locaties in Groningen, Amsterdam of Utrecht. Op onze contactpagina vind je de contactgegevens van spoedtandartsen bij jou in de buurt (alleen voor buiten praktijkuren en in geval van nood).

Amsterdam Centrum
Amsterdam Campus
Utrecht
Groningen

© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |

Afspraak maken
Inschrijven