Online je afspraken maken
De laagste tarieven
Deskundige tandartsen
Praktijken in hartje centrum

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees (gingivitis) is te herkennen aan de rode kleur van het tandvlees. Daarnaast is het tandvlees vaak gezwollen en begint het te bloeden wanneer je het aanraakt. Om te voorkomen dat het ontstoken tandvlees overgaat in heftige tandvleesontsteking (parodontitis) is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te kaarten bij de tandarts. De mondhygiënist of tandarts kan de mondklacht in het beginstadium eenvoudig behandelen.

Afspraak maken of schrijf je direct in

Zo herken jij ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees ontstaat doordat tandplak, tandsteen en bacteriën zich ophopen rondom de tanden en kiezen. Deze oorzaken zijn echter moeilijk te zien met het blote oog. Om ervoor te zorgen dat jij eenvoudig kunt achterhalen of jouw tandvlees ontstoken is, hebben wij een aantal veelvoorkomende symptomen van gingivitis voor je genoteerd:

  • Het tandvlees is rood van kleur
  • Tijdens het flossen, stoken of tandenpoetsen begint het tandvlees te bloeden
  • Het tandvlees is gezwollen
  • Je hebt last van een vieze smaak in je mond en een slechte adem
  • Het tandvlees is pijnlijk en geïrriteerd

Herken jij jezelf in een van bovenstaande verschijnselen? Neem dan contact op met de mondhygiënist of tandarts, zodat we je zo snel mogelijk kunnen helpen.

Parodontitis: een heftige tandvleesontsteking

Wanneer je gingivitis niet behandelt, is de kans groot dat de tandvleesontsteking heftiger en heftiger wordt. Dit wordt ook wel parodontitis genoemd. Bij parodontitis nestelen de bacteriën zich steeds verder in het tandvlees tot de ontsteking het kaakbot heeft bereikt. Wanneer de ontsteking is doorgedrongen tot het kaakbot bestaat de kans dat het bot afbreekt met als gevolg dat tanden en kiezen uitvallen.

Hoe gaat een behandeling tegen gingivitis in zijn werk?

Wanneer je vermoedt dat jouw tandvlees ontstoken is, raden wij je aan om een afspraak te maken bij de tandarts. De tandarts of mondhygiënist zal jouw mondgezondheid in kaart brengen met behulp van een Periodieke Parodontale Screening (PPS) score. Deze score wordt gemeten aan de hand van de pocketsonde: de diepte van de smalle ruimtes tussen het tandvlees en de tanden en kiezen in millimeters.

PPS-score

Omschrijving

1 0 – 3 mm
2 4 – 5 mm
3 6 of meer mm

Afhankelijk van jouw score wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Bij een PPS-score tussen 1 en 2 is er extra mondhygiëne noodzakelijk waar de preventie-assistent of mondhygiënist je bij kan adviseren en ondersteunen. Daarnaast worden in de meeste gevallen tandplaque en tandsteen verwijderd. Wanneer jouw score tussen de 3 zit, dient het tandvlees zo snel mogelijk behandeld te worden. De ontsteking kan er anders tot leiden dat tanden en kiezen loslaten.

Tandarts Amsterdam Centrum - Laura Jacobs Studentist
Tandarts Mevr. L. Jacobs-Verburgt, MSc.
Amsterdam, Roeterseiland Campus & Utrecht

Tandarts Amsterdam Centrum - Kim ten Bohmer Studentist
Tandarts Mevr. K.L. ten Böhmer, MSc
Amsterdam, Roeterseiland Campus & Utrecht

Geregistreerd Mondhygiënist A. Naveed, BaH.
Amsterdam, Roeterseiland Campus & Utrecht

Tandarts Mevr. J. Kindt, Msc
Amsterdam Centrum & Utrecht

Geregistreerd Mondhygiënist Mevr. L. Ouallil, BSc.
Utrecht

Tandartsassistente Mevr. E. M. Arrias
Amsterdam Centrum

Tandarts Mevr. V.M.J. Masthoff, MSc
Amsterdam Centrum

Tandarts Mevr. P. Borghans, MSc
Amsterdam Centrum, Utrecht

Tandartsassistente Mevr. P.C. Vet
Amsterdam Centrum

Geregeistreerd Mondhygiënist Mevr. S. Koekkoek
Amsterdam Centrum

Balie-assistente Mevr. J. A. Locher
Amsterdam Centrum

Stagiare Tandarts-assistente Mevr. R. Moussavi
Utrecht

Stagiair Tandarts-assistente Mevr. V. Kuttor
Utrecht

Tandarts-assistent Mevr. V. Nehometianova
Amsterdam Centrum

Geregistreerd Mondhygiënist Mevr. K. M. Suttle BSc
Amsterdam Centrum

Student Mondzorgkunde Mevr. R. Spreij
Utrecht & Roeterseiland Campus

Maak kennis met het gespecialiseerde team van Studentist. We staan altijd voor je klaar om je te helpen met alle gebitsproblemen.

Maak kennis met het hele team

Hoe kun je ontstoken tandvlees voorkomen?

Veelvoorkomende oorzaken van gingivitis zijn roken, te hard poetsen, vitaminetekort, zwangerschap en medicatie. In de meeste gevallen ontstaat ontstoken tandvlees echter door overmatig tandplaque en tandsteen, wat een gevolg is van een slechte mondhygiëne of juist een verkeerde mondhygiëne. Wist je bijvoorbeeld dat mondwater met alcohol helemaal niet zo goed is als het lijkt?

Stop met roken

Het tandvlees van rokers raakt sneller geïrriteerd. Daarbij zorgt roken voor een vertraging van het genezingsproces wanneer tandvlees beschadigd is.

Eet gevarieerd en gezond

Het klinkt vanzelfsprekend, maar goede voeding draagt bij aan de algehele gezondheid en dus ook aan gezond tandvlees. Eet gevarieerd met veel groenten en fruit en vermijd het nuttigen van te veel suikers, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Beperk daarnaast het aantal snackmoment naast vaste maaltijden.

Vermijd mondwater met alcohol

Mondwater is een goede aanvulling op je dagelijkse mondverzorging mits je mondwater zonder alcohol gebruikt. Alcohol droogt de mond uit, waardoor bacteriën zich sneller kunnen verspreiden.

Controleer de bijsluiter van medicatie

Wanneer je medicijnen slikt die de mond uitdrogen, is er een verhoogde kans op paradontale ongemakken. Vraag je arts of hij vervangende medicatie kan voorschrijven indien je hier gevoelig voor bent.

Maak een afspraak om jouw ontstoken tandvlees te behandelen

Wil je meer informatie over ontstoken tandvlees of wil je ontstoken tandvlees behandelen? Bel het telefoonnummer van Studentist in jouw studiestad of stuur een e-mail. Wanneer je nog geen patiënt bent bij Studentist dien je bij de eerste behandeling je inschrijvingsbewijs of collegekaart van je onderwijsinstelling mee te nemen. Dit kan een hbo-instelling of universiteit zijn.

© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |

Afspraak maken
Inschrijven