Online je afspraken maken
De laagste tarieven
Praktijken in hartje centrum
Voor spoed direct beschikbaar

Tandenknarsen

Naast gaatjes en tandvleesziekten is tandenknarsen een van de grootste boosdoeners voor het gebit. Tandenknarsen – ook wel bruxisme genoemd – kan diverse oorzaken hebben, waaronder stress en medicijngebruik. Wij lichten de verschillende oorzaken van knarsetanden uit, maar vertellen je ook hoe je het kunt voorkomen.

Heb jij last van tandenknarsen? Maak online een afspraak bij de tandartspraktijk in jouw studiestad. Ook wanneer je nog geen patiënt bij Studentist bent, kun je bij ons terecht. Vergeet wanneer je voor de eerste keer langskomt niet om je inschrijvingsbewijs of collegekaart van je onderwijsinstelling mee te nemen. Dit kan een hbo-instelling of universiteit zijn.

Direct inschrijven of maak een afspraak

Wat is tandenknarsen precies?

In vaktermen wordt tandenknarsen ook wel bruxisme genoemd: tandenknarsen is het schuiven van de tanden en kiezen op elkaar. Tandenknarsen is anders dan tandenklemmen, want bij tandenklemmen verschuiven de tanden niet over elkaar. Bij tandenknarsen komt veel kracht kijken waardoor je gebit schade kan oplopen. Je hoeft niet bang te zijn als je een enkele keer tandenknarst in je slaap, maar wanneer dit regelmatig gebeurt is het wel nodig om actie te ondernemen. Ook als je pijn krijgt in je kaak, hoofd, oren, nek, mond of schouders is het goed om een afspraak met de tandarts te maken. Onze tandartspraktijken zijn in Amsterdam, Utrecht en Groningen gevestigd en onze tandartsen hebben veel ervaring met het verhelpen van tandenknarsen.

Hoewel knarsetanden ook overdag gebeurt, vindt het bij het grootste deel van de mensen ’s nachts plaats (ook wel slaapbruxisme genoemd). Let op: iedereen heeft een periode in zijn of haar leven waarin hij tandenknarst. Dit is een korte periode. Wanneer het tandenknarsen daarentegen aan blijft houden, ontstaan er klachten en is het belangrijk om contact op te nemen met de tandarts.

Pijnklachten door tandenknarsen in je slaap

In sommige gevallen kan chronisch tandenknarsen leiden tot een breuk en het loskomen of verliezen van tanden. Als u langdurig en regelmatig tandenknarst, kan het op den duur nodig zijn om ’s avonds een bitje te dragen. Hierdoor voorkomt u dat de tanden verder slijten.

Wat zijn oorzaken van tandknarsen?

De oorzaak van tandenknarsen is niet altijd duidelijk, maar het is meestal gekoppeld aan factoren zoals stress, angst of slaapproblemen. Je krijgt er niet altijd last van, maar sommige mensen krijgen gezichts- of hoofdpijn en knarsetanden kan ervoor zorgen dat je tanden slijten.

De meeste mensen die tandenknarsen en kaakklemmen, weten niet dat ze het doen. Het gebeurt vaak tijdens de slaap, tijdens het concentreren of onder stress.

  • Erfelijke factoren
  • Slaapstoornissen
  • Stress, alcohol en roken. Bij rokers wordt zelfs twee keer zo vaak tandenknarsen vastgesteld dan bij niet-rokers
  • Gebruik van drugs
  • Ziektes van het zenuwstelsel
  • Medicijngebruik zoals Prozac

Symptomen van tandenknarsen

Symptomen van tandenknarsen zijn onder andere:

  • Pijn in het gezicht
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn
  • Pijn en stijfheid in het kaakgewricht
  • Verstoorde slaap(voor jou of je partner)
  • Versleten tanden, resulterend in verhoogde gevoeligheid en zelfs tandverlies
  • Gebroken tanden of vullingen

Gezichtspijn en hoofdpijn verdwijnen vaak als je stopt met tandenknarsen. Tandbeschadiging gebeurt vaak alleen bij ernstige gevallen.

Tandarts Amsterdam Centrum - Laura Jacobs Studentist
Tandarts Mevr. L. Jacobs-Verburgt, MSc.
Amsterdam, Roeterseiland Campus & Utrecht

Geregistreerd Mondhygiënist A. Naveed, BaH.
Amsterdam, Roeterseiland Campus & Utrecht

Tandarts Mevr. J. Kindt, Msc
Amsterdam Centrum & Utrecht

Geregistreerd Mondhygiënist Mevr. L. Ouallil, BSc.
Utrecht

Tandartsassistente Mevr. E. M. Arrias
Amsterdam Centrum

Tandarts Mevr. V.M.J. Masthoff, MSc
Amsterdam Centrum

Tandarts Mevr. P. Borghans, MSc
Amsterdam Centrum, Utrecht

Tandartsassistente Mevr. P.C. Vet
Amsterdam Centrum

Geregistreerd Mondhygiënist Mevr. S. Koekkoek
Amsterdam Centrum

Balie-assistente Mevr. J. A. Locher
Amsterdam Centrum

Stagiare Tandarts-assistente Mevr. R. Moussavi
Utrecht

Stagiair Tandarts-assistente Mevr. V. Kuttor
Utrecht

Geregistreerd Mondhygiënist Mevr. K. M. Suttle BSc
Amsterdam Centrum

Maak kennis met ons professionele team

Ontmoet het gehele team

Hoe kom ik erachter of ik tandenknars?

Omdat tandenknarsen vaak gebeurt tijdens de slaap, weten de meeste mensen niet dat ze knarsen. Een zeurende, constante hoofdpijn of pijnlijke kaak wanneer je wakker wordt, is een goed merkbaar symptoom van bruxisme. Vaak komen mensen erachter dat ze tandenknarsen doordat hun partner ze 's nachts hoort knarsetanden.

Als je vermoedt dat je tandenknarst, neem dan contact op met Studentist. Onze tandarts onderzoekt je mond en kaak op tekenen van bruxisme en zal je adviseren over wat je het beste kunt doen om slijtage te voorkomen.

Vicieuze cirkel

Tandenknarsen is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Van het tandenknarsen wordt de kauwspier groter en een grote kauwspier heeft de neiging om in beweging te blijven. Hierdoor ga je vaker en harder knarsetanden, waardoor de spier nog groter wordt. Onderzoek de oorzaak van het tandenknarsen samen met de tandarts, zodat er gekeken kan worden naar de beste oplossing. De tandarts kijkt ook of het gebit al slijtage heeft ondervonden en geeft je advies over de juiste behandeling.

Tips om tandenknarsen te voorkomen

Tandenknarsen is lastig te vermijden, wanneer je de oorzaak niet weet. Wij hebben een aantal tips voor je verzameld die de kans op knarsetanden verkleinen en de schade beperken.

Draag een splintje

In de meeste gevallen is het de tandarts die je erop wijst dat je knarst, omdat er slijtage aan het gebit wordt geconstateerd tijdens de periodieke controle. De tandarts kan voorstellen om een zogenaamde splint te maken – een soort bitje van kunsthars – dat de tanden beschermt tegen schade. Zo’n bitje helpt ook om de kaak te ontspannen, waardoor veel patiënten van hun hoofdpijnklachten worden verlost.

Ontspan!

Het klinkt misschien een klein beetje zweverig, maar probeer tijd te nemen om te ontspannen. Plan een bezoekje aan de sauna of spa, luister naar ontspannende muziek of neem een warm bad. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen om van het geknars af te komen. Dit helpt vooral bij het voorkomen van knarsen overdag, bijvoorbeeld als gevolg van stress. Hiervoor zal de tandarts je doorverwijzen naar een fysio- of ontspanningstherapeut.

Geef je tanden en kaken zo veel mogelijk rust

Om ervoor te zorgen dat de kauwspieren zo min mogelijk gebruikt worden, raden wij aan om voedingsmiddelen waar je veel op kauwt te laten staan. Probeer bijvoorbeeld te minderen met kauwgom, hard brood, vlees en popcorn.

Wanneer is het nodig om hulp van een tandarts in te schakelen

Bezoek de tandarts als je last hebt van de volgende symptomen:

  • Je tanden zijn versleten, beschadigd of gevoelig
  • Je kaak, gezicht of oor is pijnlijk
  • Je partner zegt dat je een knarsend geluid maakt in je slaap

Onze tandartsen zullen controleren of jouw gebit beschadigd is en zal je adviseren over de vervolgstappen. Het is belangrijk om de oorzaak aan te pakken, dus als je denkt dat je tandenknarst door stress is het ook goed om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Maak een afspraak

Wil jij van het tandenknarsen af? Bel het telefoonnummer van Studentist in jouw studiestad of stuur een e-mail. Wanneer je nog geen patiënt bent bij Studentist dien je bij de eerste behandeling je inschrijvingsbewijs of collegekaart van je onderwijsinstelling mee te nemen. Dit kan een hbo-instelling of universiteit zijn.

© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |

Afspraak maken
Inschrijven