Het verwijderen van een verstandskies is onder te verdelen in drie stappen: van het consult en het trekken van de verstandskies tot het verzorgen van het wondje. Om je een duidelijk beeld te geven van de behandeling, lichten wij de drie stappen voor je uit.
Voordat de verstandskies wordt getrokken, controleert de tandarts of het noodzakelijk is om de kies te trekken. Wanneer de verstandskiezen bijvoorbeeld pijn doen, betekent dit niet dat de kiezen direct verwijderd moeten worden. In de meeste gevallen wordt deze pijn veroorzaakt doordat de kies op de kaak drukt, omdat hij doorkomt. Dit gaat meestal na een paar weken vanzelf weer over.
Om te controleren of de verstandskies getrokken moet worden, maak de tandarts röntgenfoto’s. Indien op de foto’s te zien is dat de kiezen scheef groeien, half doorkomen wegens ruimtegebrek in de kaak of dat er sprake is van een ontsteking, dient de kies verwijderd te worden. Wanneer het tandvlees al ontstoken is of als de verstandskies diep in de kaak ligt, kan de tandarts je doorverwijzen naar de kaakchirurg.
Om de behandeling zo pijnloos mogelijk te laten verlopen, krijg je eerst een verdoving. Vervolgens bekijkt de tandarts de positie van de kies. Als deze ongunstig ligt, maakt hij eerst een sneetje in het tandvlees zodat de kies gemakkelijker te bereiken is. Vervolgens duwt de tandarts de kies een beetje heen en weer, zodat deze los komt te zitten. Vaak kan, zodra de kies loszit, deze in een keer worden verwijderd.
In zeldzame gevallen lukt het niet om de verstandskies te verwijderen zonder een chirurgische ingreep. De verstandskies moet dan worden uitgeboord en vervolgens uit de kaak gehaald worden. Hier voel je door de verdoving helemaal niets van. Het hechten van het wondje is meestal niet nodig. Mocht het wel nodig zijn, dan gebruikt de tandarts oplosbare hechtingen. Dit is per persoon verschillend.
Na het verwijderen van de verstandkies, wordt er een gaasje op het wondje geplaatst. Op dit gaasje dien je 30 minuten na de behandeling op te bijten, waarna het gaasje weggegooid kan worden. Daarnaast raden wij je aan om geen hete spijzen of dranken te nuttigen tot de verdoving is uitgewerkt. Door de verdoving voel je soms niet hoe warm het is en kunnen delen van je mond verbranden.
Voelt je wang na het verwijderen van de verstandkies beurs aan of is hij opgezwollen? Om zwelling te voorkomen kun je een koelpack tegen je wang aanleggen. Op deze manier voorkom je de ergste zwelling.
Om het wondje zo snel mogelijk te laten genezen, raden wij je aan om geen alcohol of tabaksproducten te gebruiken tot vijf dagen na de behandeling. Het is belangrijk om de mond goed schoon te houden, door dagelijks te poetsen. Ter voorkoming van nabloeding, dient de wond gedurende drie dagen niet gespoeld te worden. Na die drie dagen mag er eventueel met water en zout gespoeld worden.
Ben goed geholpen toen ik ineens veel pijn in een kies kreeg. Behandeling verliep snel en zo goed als pijnvrij, en daarna ook nauwelijks meer last gehad. – Anoniem
‘Samen met de tandarts besloten m’n verstandskiezen te laten zitten totdat ze zouden gaan irriteren. Een goede keuze geweest, want ze zitten er nog steeds, zonder pijn! Dat scheelde weer een onnodige ingreep!’ – Anoniem
De kosten van het verwijderen van een verstandskies zijn afhankelijk van onder andere het aantal kiezen die verwijderd moeten worden. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de tarieven voor het verwijderen van een verstandskies. De prijzen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Tot je 18e wordt het verwijderen van een verstandskies vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekeraar. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, is het afhankelijk van je zorgverzekeraar of het trekken van de verstandskies vergoed wordt. Informeer bij jouw zorgverzekeraar of de behandeling vergoed wordt.
Op de website tandarts.nl is veel informatie te vinden over verstandskiezen. Wij hebben de interessante informatie alvast voor je verzameld:
Heb je vragen over het verwijderen van een verstandskies of wil je een afspraak maken voor een controle? Maak een afspraak bij een van onze praktijken, zodat we jouw gebit zorgvuldig kunnen bekijken. Indien mogelijk wordt de verstandskies direct verwijderd bij de tandarts in jouw studiestad.
Kom je voor een eerste afspraak bij Studentist? Neem dan een inschrijvingsbewijs of een collegekaart van je onderwijsinstelling mee. Dit kan een hbo-instelling of universiteit zijn.
© Copyright 2024 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |