Snel naar:
- Oorzaken van bloedend tandvlees
- Hoe zie ik of mijn tandvlees gezond is?
- Hoe kan ik bloedend tandvlees voorkomen?
- Wat te doen bij bloedend tandvlees?
Bloedend tandvlees ontstaat vaak door onvoldoende mondverzorging. Hierdoor ontstaat tandplak – ook wel tandplaque – op de tanden en kiezen. Als je niet regelmatig poetst, zullen de bacteriën in de tandplak zorgen voor een ontsteking. Tussen het tandvlees en de tand ontstaan rode plekken en als je het tandvlees aanraakt, kan het gaan bloeden. In het beginstadium noemt men een tandvleesontsteking ook wel gingivitis. In deze fase is bloedend tandvlees nog makkelijk te behandelen. Als de ontsteking vergevorderd is, kan het kaakbot aangetast worden en gaan tanden losstaan. Uiteindelijk zullen de tanden en kiezen uitvallen. Bloedend tandvlees kan ook ontstaan door:
Gezond tandvlees is roze van kleur. Het is belangrijk dat je tandvlees gezond is, omdat het zorgt voor de bescherming van de wortels van je tanden en kiezen. Als je het tandvlees van dichtbij bekijkt, heeft het een mooie boogvorm en een lichtroze rand.
Een goede mondverzorging is essentieel als je bloedend tandvlees wilt voorkomen. Zo houd je je mond gezond:
Als je bloedend tandvlees niet behandelt, zal de ontsteking doorzetten naar het kaakbot en de rest van je mond. Je krijgt last van terugtrekkend tandvlees: er gaat steeds meer ruimte ontstaan tussen je tanden en het omliggende tandvlees. Op deze plekken kan weer nieuwe tandplak ontstaan.
Allereerst is het belangrijk om 2 tot 3 keer per dag je tanden te poetsen en alle tandplak te verwijderen. Gebruik hiervoor ragers en tandenstokers, zodat je tandplak ook op slecht te bereiken plekken kunt verwijderen. Om bloedend tandvlees te verhelpen, is het noodzakelijk om de ontsteking te stoppen en het tandvlees gezond te maken. Door een goede mondverzorging haal je tandplak weg, zodat je tandvlees de ruimte krijgt om te genezen. Behandel bloedend tandvlees zo snel mogelijk. Als de ontsteking te ver is gevorderd, kan het kaakbot onherstelbaar beschadigd raken. In deze fase – ook wel parodontitis genoemd – zul je meer pijn ervaren en krijg je last van terugtrekkend tandvlees.
Bezoek de tandarts zo snel mogelijk als je last hebt van bloedend tandvlees. In de beginfase is bloedend tandvlees namelijk eenvoudig te behandelen. Studentist is gevestigd in Utrecht, Amsterdam en Groningen.
© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |