Eén op de vijf Nederlanders heeft wel eens last van een vervelende geur uit de mond. Doorgaans ruik je dat zelf niet. Dus hoe kom je er dan achter of je fris ruikt? In deze blog lees je hoe je het beste achter een slechte adem kan komen en hoe je het kan voorkomen. Dit voorkomt ongemakkelijke momenten en zorgt ervoor dat je altijd vol zelfvertrouwen kan lachen en praten.
Vaak heb je niet door dat je misschien uit je mond ruikt. Heb je wel het vermoeden dan kan je het testen door een goede vriend te vragen om zijn of haar mening. Mocht je dat te persoonlijk vinden of vind je dat ongemakkelijk, dan zijn de ook nog andere manieren. Haal het achterste gedeelte van je tong over de bovenkant van je hand en laat het opdrogen en ruik het vervolgens. Een andere manier is om een halimeter-test aan te vragen bij de huisarts of mondhygiënist. Dit is een medisch instrument dat aangeeft hoeveel vluchtige zwavelverbindingen er in je adem zitten. Zwavelverbindingen zorgen voor een stinkende adem.
Hoe zorg je voor een frisse adem?
De oorzaken van een slechte adem zijn vaak bepaalde voedingsmiddelen, zoals knoflook, uien, koffie, kool, specerijen, alcohol en zuivelproducten. Om dit tegen te gaan kan je het beste letten op je voeding. Heb je een date, zorg ervoor dat je dit soort voedingsmiddelen laat staan. Andere manieren om een slechte adem tegen te gaan is om een spoelmiddel te gebruiken, goed te poetsen, flossen en je tong poetsen. Drink ook voldoende water. Het drinken van water zorgt ervoor dat je mondholte vochtig blijft en behoud je een frisse adem. Bij gebrek aan vocht ontstaat een vieze mondlucht.
Heb je het gevoel dat je niet fris ruikt uit je mond? Test het dan zelf en vermijd vooral bepaalde voedingsmiddelen die die een slechte adem veroorzaken. Door voldoende water te drinken zorg je er ook voor dat je altijd fris ruikt. Helpen deze tips je niet om een betere adem te krijgen, vraag dan gerust een tandarts om advies. Bij Studentist worden studenten behandeld en geadviseerd bij mondhygiëne .