Is drugsgebruik slecht voor je gebit?

Geplaatst op

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut van eind vorig jaar blijkt dat steeds meer studenten drugs gebruiken. Hoeveel het er precies zijn is moeilijk te zeggen, maar er worden zelfs percentages genoemd van tussen de 60 en 80 procent. Het is dus de hoogste tijd om eens op een rijtje te zetten wat drugs nou precies met je gebit doen.

Eerder heb je al kunnen lezen waarom roken slecht is voor je mondgezondheid en dat een glaasje rode wijn per dag juist kan helpen bij het voorkomen van gaatjes. Koffie veroorzaakt daarentegen het uitdrogen van de mond, waardoor de vorming van gaatjes juist versneld wordt. Maar hoe zit het eigenlijk met andere genotmiddelen? In dit artikel zullen we het effect van de meest populaire drugs onder studenten bespreken.

Cannabis

De meest gebruikte drug onder studenten is cannabis. Wie wel eens een jointje heeft gerookt, weet dat je daar een behoorlijk droge mond van kunt krijgen. Een droge mond kan leiden tot tandvleesproblemen en gaatjes. Daarnaast zorgt de rook – net als bij sigarettenrook – voor een verhoogde kans op mondkanker.

Cocaïne

Cocaïne is na cannabis de meest gebruikte recreatieve drug. Het gebruik van cocaïne is populair onder studenten, omdat het geen kater veroorzaakt. De volgende dag kun je dus weer fris en fruitig aan de studie. Cocaïne wordt meestal gesnoven, maar hierbij zal altijd een deel van deze drug in de mond terecht komen. Als cocaïne in aanraking komt met speeksel, ontstaat er een zure oplossing die ervoor zorgt dat het tandglazuur erodeert. Daarnaast zal tandenknarsen, een veelvoorkomend effect van coke gebruik, de tanden ook beschadigen.

XTC/MDMA

Het gebruik van XTC neemt af onder studenten, omdat cocaïne steeds populairder wordt. Toch slikken studenten op feestjes nog regelmatig een pilletje. Net als cocaïne zorgt ook het gebruik van XTC voor tandenknarsen, waardoor het tandglazuur beschadigd raakt. Ook maakt iemand die XTC heeft gebruikt minder speeksel aan, waardoor bacteriën meer kans krijgen om de tanden aan te tasten.

Uit dit korte overzicht blijkt dat de meest populaire drugs onder studenten eigenlijk allemaal een negatief effect hebben op het gebit. Deze effecten zijn echter voor het grootste deel indirect. Het gebit wordt niet direct aangetast door de drugs zelf, maar door de effecten die door drugsgebruik worden veroorzaakt, zoals tandenknarsen en een gebrek aan speeksel. Daarnaast drinken mensen die drugs gebruiken op een feestje vaak geen alcohol, maar frisdrank. De zoetheid en zuurtegraad van deze drankjes hebben waarschijnlijk meer negatieve effecten dan de drugs zelf.

Contact opnemen

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met één van onze praktijken:

© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |