Online je afspraak maken
Praktijken in het centrum van je studentenstad
Deskundig team
Voor spoed direct terecht

Slechte adem: een veelvoorkomend probleem

Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, is een vervelend probleem dat veel voorkomt. In de meeste gevallen hebben mensen een slechte adem zonder het zelf door te hebben. Wanneer je je bewust wordt van de geur, brengt dit vaak een gevoel van schaamte met zich mee. Gelukkig zijn er manieren om de oorzaak van een slechte adem aan te pakken. De tandartsen en mondhygiënisten van Studentist geven je graag advies over het behandelen en voorkomen van een nare adem. Maak eenvoudig online een afspraak bij een van onze vestiging.

Direct inschrijven of maak een afspraak

Oorzaken van halitose

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Bijvoorbeeld na het eten van knoflook, ui, vis of bepaalde kruiden. Wanneer je er voornamelijk ’s ochtends last van hebt, noemen we dit een tijdelijke slechte adem. In dat geval verdwijnt de nare geur in de meeste gevallen weer na het reinigen van je je mond. Sommige mensen hebben echter last van een chronische slechte adem. Dit kan andere oorzaken hebben dan een tijdelijke slechte adem en kan soms lastig te behandelen zijn. Hieronder vind je de mogelijke oorzaken van een tijdelijke en een chronische halitose op een rij.

Oorzaken tijdelijke slechte adem

  • Een slechte mondhygiëne, met name door achtergebleven bacteriën op de tong
  • Het eten van bepaald voedsel, zoals knoflook of vis
  • Roken
  • Alcoholgebruik

Oorzaken chronische slechte adem

  • Gaatjes
  • Tandvleesontsteking
  • Een droge mond
  • Een ontsteking in de mond
  • Een aandoening van de neus- of keelholte
  • Verstopping of extra gasvorming in de darmen
  • Een doorkomende verstandskies die niet gemakkelijk te poetsen is

Wat te doen tegen een slechte adem?

Hieronder vind je een overzicht van de oorzaken van een halitose en de bijbehorende mogelijke oplossingen.

Voeding, dranken en roken

Om de nare geur tijdelijk te maskeren kun je een suikervrije kauwgom nemen of spoelen met mondwater. In de meeste gevallen verdwijnt de geur na het poetsen van je tanden. Om de klachten helemaal te voorkomen, zou je de producten die een slechte adem veroorzaken niet meer moeten gebruiken.

Bacteriën (achter) op je tong

Reinig je tong twee keer per dag met een tongreiniger. Schraap over de hele breedte van je tong. Hoe verder achter je tong je kunt komen, hoe meer bacteriën je kunt verwijderen. Ook kun je aanvullend spoelen met mondwater.

Een slechte mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is de sleutel tot een frisse adem. Poets je tanden twee maal per dag met een fluoridetandpasta, gebruik tandenstokers of ragers en gebruik een tongreiniger.

Overige (chronische) oorzaken

Soms wordt een slechte adem veroorzaakt door andere aandoeningen. Het is dan verstandig om een consult aan te vragen bij de tandarts of mondhygiënist. Hij kan vaststellen of een verwijzing naar de huisarts of specialist noodzakelijk is.

“Al wekenlang schaamde ik me voor mijn slechte adem. Na een bezoekje aan de mondhygiënist van Studentist weet ik nu dat dit komt door een verstandskies die doorgekomen is en die ik niet goed kon reinigen. Ik ben nu eindelijk van m’n slechte adem af. Top service!’
Noah, Amsterdam

Hoe voorkom je een slechte adem?

Wanneer je last hebt van een tijdelijke slechte adem, kun je het in de meeste gevallen voorkomen door er een goede mondhygiëne op na te houden:

  • Poets je tanden twee maal per dag met een fluoridetandpasta.
  • Gebruik twee maal per dag een tongreiniger.
  • Spoel je mond met mondwater.
  • Maak de ruimten tussen je tanden en kiezen schoon met tandenstokers of ragers.
  • Vervang je tandenborstel om de drie maanden.
  • Ga elke zes maanden naar de tandarts voor een periodieke controle.

Helpen bovenstaande tips niet of heb je last van een chronische slechte adem? Maak een afspraak bij Studentist. Onze tandartsen en mondhygiënisten voeren een grondig gebitsonderzoek uit en stellen vast of een doorverwijzing naar een specialist noodzakelijk is.

Tandarts Amsterdam Centrum - Laura Jacobs Studentist
Tandarts Mevr. L. Jacobs-Verburgt, MSc.
Amsterdam, Roeterseiland Campus & Utrecht

Geregistreerd Mondhygiënist A. Naveed, BaH.
Amsterdam, Roeterseiland Campus & Utrecht

Tandarts Mevr. J. Kindt, Msc
Amsterdam Centrum & Utrecht

Geregistreerd Mondhygiënist Mevr. L. Ouallil, BSc.
Utrecht

Tandartsassistente Mevr. E. M. Arrias
Amsterdam Centrum

Tandarts Mevr. V.M.J. Masthoff, MSc
Amsterdam Centrum

Tandarts Mevr. P. Borghans, MSc
Amsterdam Centrum, Utrecht

Tandartsassistente Mevr. P.C. Vet
Amsterdam Centrum

Geregistreerd Mondhygiënist Mevr. S. Koekkoek
Amsterdam Centrum

Balie-assistente Mevr. J. A. Locher
Amsterdam Centrum

Stagiare Tandarts-assistente Mevr. R. Moussavi
Utrecht

Stagiair Tandarts-assistente Mevr. V. Kuttor
Utrecht

Geregistreerd Mondhygiënist Mevr. K. M. Suttle BSc
Amsterdam Centrum

Advies van onze mondhygiënist

De behandeling van halitose is afhankelijk van de oorzaak. In de eerste instantie kun je terecht bij de tandarts. Hij zal je gebit onderzoeken en vaststellen of een doorverwijzing daar de huisarts of andere specialist noodzakelijk is.

Maak kennis met het team

Online een afspraak maken bij Studentist

Maak direct online een afspraak bij onze mondhygiënist in jouw studiestad. We zijn te vinden in Amsterdam, Amsterdam Campus, Utrecht en Groningen. Klik hieronder op de vestiging bij jou in de buurt. Voor meer informatie kun je gerust contact opnemen met een van onze tandartspraktijken. Ben je nog niet ingeschreven bij Studentist? Geen probleem! Door een eerste afspraak te maken, schrijf je je automatisch in. In de tandartspraktijk hebben we enkel jouw collegekaart of bewijs van inschrijving nodig om de registratie compleet te maken.

© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |