Een implantaat heb je nodig als je een of meerdere tanden en kiezen mist. Vervolgens plaatst een implantoloog kronen, bruggen of een klikgebit en krijg je weer een stralende glimlach. Bij het plaatsen van een implantaat vervangt een kunstwortel de afwezige tandwortel. Voor het laten plaatsen van een implantaat verwijzen we je door naar een specialist in de buurt.
De behandeling is onder te verdelen in 5 stappen: het consultgesprek, plaatsing implantaten, herstelperiode, het plaatsen van de kroon, de brug of het klikgebit en na de behandeling.
Eerst maakt de implantoloog een foto van het gebit. Hij controleert dan onder andere of er voldoende kaakbot aanwezig is. Verder kijkt de implantoloog naar je mondgezondheid en eventuele andere gebitsproblemen. Hij stelt een behandelplan en kostenindicatie op.
Je krijgt een plaatselijke verdoving op de plek waar de implantaten geplaatst worden. Wanneer de verdoving goed is ingewerkt, maakt de implantoloog een sneetje in het tandvlees om bij het kaakbot te komen. Daarna boort hij een klein gaatje in het kaakbot, waarin hij vervolgens het implantaat plaatst.
Het is nu belangrijk om goed rust te houden. Zeker in de eerste 2-3 dagen moet je geen grote inspanningen doen, zoals sporten en zware voorwerpen tillen. Ook is het belangrijk om je gebit goed schoon te houden. Het implantaat heeft tijd nodig om goed vast te groeien in het kaakbot. Dit noemen we de inhelingsperiode. Deze rustperiode is per persoon verschillend.
Geen zorgen, je hoeft niet tandloos over straat te gaan. De implantoloog kan een tijdelijke noodkroon, burg of klikgebit plaatsen.
Als het implantaat is vastgegroeid in het kaakbot, kom je weer langs in de praktijk. De implantoloog maakt opnieuw een sneetje in het tandvlees en vervangt de noodprothese door de definitieve kroon, brug of het klikgebit.
Het is belangrijk om na de behandeling de wond twee tot drie keer per dag te spoelen met een mondspoelmiddel waar je van ons een recept voor ontvangt. Het is belangrijk om de protheses net zo goed te onderhouden als je normale gebit.
De kosten voor een implantaat zijn afhankelijk van de omvang van de gehele behandeling. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt jaarlijks de tarieven vast van alle tandheelkundige behandelingen. Bekijk onze tarievenpagina voor de actuele kosten.
Een implantaatbehandeling wordt niet vanuit het basispakket vergoed, tenzij je last hebt van een ernstige ontwikkel- of groeistoornis. In alle andere gevallen moet je een aanvullende tandartsverzekering aanvragen. Informeer bij je zorgverzekeraar hoe je verzekerd bent, om hoge kosten te voorkomen.
Het is belangrijk om na het plaatsen van de implantaten de dagelijkse mondhygiëne goed bij te houden en regelmatig terug te komen bij de tandarts om je gebit te laten controleren. De tandarts kijkt dan naar:
Het is belangrijk om je gebit goed schoon te houden, want bij een slechte mondhygiëne kan het tandvlees gaan ontsteken of los gaan zitten. Poets twee keer per dag goed de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers of flosdraad om de ruimtes tussen de tanden goed te reinigen.
We krijgen vaak vragen over de behandeling voor implantaten. We hebben de meestgestelde vragen voor je hieronder beantwoord.
Een implantaat wordt geplaatst wanneer je een of meerdere tanden mist. Implantaten vormen een sterke basis voor een kroon, brug of klikgebit.
Het is niet altijd mogelijk om een implantaat te laten plaatsen. Er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn om de kunstwortel genoeg houvast te geven en je tandvlees moet gezond zijn. Als er niet voldoende kaakbot aanwezig is, kun je in aanmerking komen voor een botbehandeling.
Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak geplaatst wordt. Het is een sterke basis voor een kroon, brug of klikgebit. Er zijn twee soorten implantaten: een implantaat van titanium en een implantaat van keramiek.
Studentist Amsterdam zit aan de Nieuwe Doelenstraat 1A in Amsterdam. We zijn gemakkelijk te bereiken per fiets of met het openbaar vervoer. Raadpleeg altijd 9292.nl voor de actuele reisinformatie. De volgende tramlijnen stoppen dicht bij onze praktijk:
Studentist Amsterdam
Nieuwe Doelenstraat 1A
1012 CP Amsterdam
Telefoon: 020 751 0839
Spoed (buiten openingstijden): 020 723 48 48
E-mail: amsterdam@studentist.nl
Maandag
09:00 – 17:00 uur
Dinsdag
09:00 – 17:00 uur
Woensdag
09:00 – 17:00 uur
Donderdag
09:00 – 17:00 uur
Vrijdag
09:00 – 17:00 uur
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Meer informatie over het plaatsen van een implantaat? Neem dan contact op met Studentist Amsterdam. Ben je al patiënt bij ons? Maak eenvoudig online een afspraak via onderstaande button. Voor het plaatsen van een implantaat verwijzen we je door naar een specialist in de buurt.
© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |