Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. Het tandvlees kleurt erg rood, is opgezwollen en is pijnlijk. Het is belangrijk snel te handelen als je denkt ontstoken tandvlees te hebben voordat het overgaat in parodontitis. Dit is een zeer heftige vorm van tandvleesontsteking, waarbij de kans bestaat dat je je tanden verliest. Maak bij het hebben van gevoelig en gezwollen tandvlees daarom altijd een afspraak bij je tandarts om het probleem vroegtijdig te behandelen.
Ontstoken tandvlees ontstaat als tandplak, bacteriën en tandsteen zich ophopen. Om vroegtijdig te kunnen herkennen of je hier last van hebt, hebben we de belangrijkste symptomen van gingivitis voor jou op een rijtje gezet:
Parodontitis is een vergevorderde vorm van ontstoken tandvlees waarbij de ontsteking dieper in het tandvlees komt. De bacteriën nestelen zich verder in het tandvlees en bereiken het kaakbot. Als het kaakbot is ontstoken, kan dit tot gevolg hebben dat je tanden en kiezen uitvallen. Het is dus enorm belangrijk om vroeg aan de bel te trekken als je een van bovenstaande symptomen hebt.
Bij het vermoeden van ontstoken tandvlees maak je een afspraak bij de tandarts. Hij zal je mondgezondheid in kaart brengen met behulp van een Periodiek Parodontaal Screening score. Aan de hand van deze score kan vastgesteld worden in welk stadium de ontsteking zich bevindt.
Aan de hand van de score die uit het onderzoek komt, wordt een behandelplan opgesteld. Hoe hoger de score, hoe sneller er behandeld moet worden. Meestal is het alleen nodig om tandplak en tandsteen te verwijderen, maar bij een score van 2 en 3 is het noodzakelijk ook het tandvlees zo snel mogelijk te behandelen.
Ontstoken tandvlees wordt door meerdere factoren veroorzaakt. Vooral een slechte mondhygiëne zorgt ervoor dat tandplak en tandsteen zich ophopen en ontstekingen vormen, maar er zijn nog meer oorzaken van gingivitis te noemen:
Het tandvlees van rokers raakt sneller geïrriteerd en gezwollen. Ook het genezingsproces bij mensen die roken gaat trager dan bij niet-rokers.
Voeding draagt bij aan de algehele gezondheid van de mond. Probeer zo min mogelijk suikers, alcohol en koolzuurhoudende dranken te nuttigen. Ongezonde voeding zorgt ervoor dat bacteriën, tandplak en tandsteen zich kunnen ophopen, wat ontstekingen veroorzaakt.
Mondwater is goed voor de mondhygiëne, tenzij het mondwater alcohol bevat. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de mond uitdroogt en bacteriën zich gemakkelijker en sneller kunnen verspreiden. Kies dus een mondspoeling zonder alcohol voor een betere mondhygiëne.
Sommige medicijnen hebben ook een uitdrogend effect op de mond. Lees voor het gebruik van een medicijn dus goed de bijsluiter als u gevoelig bent voor tandvleesontstekingen.
Studentist Amsterdam
Nieuwe Doelenstraat 1A
1012 CP Amsterdam
Telefoon: 020 751 0839
Spoed (buiten openingstijden): 020 723 48 48
E-mail: amsterdam@studentist.nl
Maandag
09:00 – 17:00 uur
Dinsdag
09:00 – 17:00 uur
Woensdag
09:00 – 17:00 uur
Donderdag
09:00 – 17:00 uur
Vrijdag
09:00 – 17:00 uur
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Ben je op zoek naar een nieuwe tandarts in Amsterdam? Dan is tandartspraktijk Studentist dé praktijk voor jou! Maak eenvoudig online een afspraak of schrijf je in via onderstaande buttons.
© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |