Gaatjes ontstaan als je last hebt van tandplak op je tanden en dit niet op tijd verwijdert. De bacteriën die aanwezig zijn in de tandplak zetten suikers en andere koolhydraten uit voedsel om in zuur. Deze zuren tasten het glazuur op je tanden aan, waardoor gaatjes ontstaan. Het is belangrijk om je mondhygiëne goed op peil te houden en eventuele gaatjes zo snel mogelijk te laten vullen. Heb je last van een gaatje? Maak dan online een afspraak bij Studentist Utrecht en profiteer van de volgende voordelen:
Een behandeling voor het vullen van een gaatje bestaat uit drie stappen: een consult met diagnose, het boren en het daadwerkelijk vullen van het gaatje. We leggen deze stappen graag voor je uit.
Niet ieder groefje of verkleuring in een tand of kies is meteen een gaatje. Daarnaast doet een gaatje pas pijn als het in een vergevorderd stadium is. De tandarts bekijkt dus eerst nauwkeurig je gebit om te onderzoeken of je echt een gaatje hebt. Is er een gaatje geconstateerd? Dan adviseert je tandarts je over de mogelijkheden, waaronder een verdoving tijdens het boren.
Om het gaatje te vullen, moet de tandarts eerst het aangetaste deel van de tand of kies wegslijpen. Vervolgens wordt de tand of kies ‘drooggelegd’ om ervoor te zorgen dat de vulling goed blijft plakken.
De laatste stap is het vullen van het gaatje. Bij Studentist maken we gebruik van een composiet vulling. Het vullen is pijnloos en na afloop is er zelden napijn. Je kunt dus direct na de behandeling weer verder met je dagelijkse bezigheden. Ook kun je gelijk weer eten en drinken.
De kosten voor het vullen van een gaatje zijn afhankelijk van de grootte van de vullingen en de complexiteit van de behandeling. Tandartstarieven worden jaarlijks vastgesteld door de NZa. Bekijk onze tarievenpagina voor een volledig overzicht.
Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering verzekerd voor het vullen van een gaatje. Ben je ouder dan 18 jaar, dan wordt deze behandeling niet vergoed vanuit het basispakket. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt het vullen van een gaatje (meestal deels) vergoed. Informeer bij je zorgverzekeraar naar jouw dekking.
Het is belangrijk om tweemaal daags je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta. Gebruik daarvoor een elektrische tandenborstel met een zachte borstelkop. Voor een goede mondhygiëne is het belangrijk om ook de ruimtes tussen de tanden schoon te houden met ragers, stokers of flosdraad. Tot slot kun je een gaatje voorkomen door elk half jaar voor de periodieke controle naar de tandarts te gaan.
Gemiddeld duurt de behandeling een kwartier. De duur van de behandeling is afhankelijk van meerdere factoren: de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling en het aantal gaatjes dat gevuld moet worden.
Composiet vullingen gaat jarenlang mee. Ze kunnen wel door de jaren heen verkleuren, maar dit komt voornamelijk voor bij mensen die veel roken of koffie drinken. Deze verkleuring kan dan worden gecorrigeerd.
Voor het vullen van een gaatje kunnen we een plaatselijke verdoving geven. Hierdoor voel je tijdens de behandeling geen pijn.
Het is niet mogelijk om zelf een gaatje te vullen. Maak hiervoor altijd een afspraak bij de tandarts.
Studentist Utrecht
Keistraat 4
3512 HV Utrecht
Telefoon: 030 751 0106
Spoed (buiten openingstijden): 020 303 4500
E-mail: utrecht@studentist.nl
Maandag
09:00 - 17:00 uur
Dinsdag
09:00 - 17:00 uur
Woensdag
09:00 - 17:00 uur
Donderdag
09:00 - 17:00 uur
Vrijdag
Gesloten
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Vermoed je dat je een gaatje hebt? Maak dan een afspraak bij Studentist in Utrecht of schrijf je in via onderstaande buttons. We bekijken dan nauwkeurig je gebit en vullen indien nodig direct het gaatje.
© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |