Tand der wijsheid
De derde molaren, ‘wijsheid kies’ of beter bekend met de benaming ‘verstandskiezen’ zijn de laatste gebitselementen die een mens krijgt. De benaming slaat terug op het Latijnse dens sapientiae (jawel), de taal van veel medische termen, wat ‘tand der wijsheid’ betekent.
De verstandskiezen verschijnen veel later dan de meeste tanden en kiezen, namelijk tussen de 17 en 25 jaar, wanneer een persoon volwassen is. Over het algemeen wordt onder taalkundigen dan ook aangenomen dat de kiezen zo genoemd worden omdat ze zo laat verschijnen, op een leeftijd dat een persoon rijpt in volwassenheid en ‘wijzer’ is dan wanneer de andere tanden zijn gekomen.
Ontwikkelen
Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen zich blijven ontwikkelen tot jong volwassenheid. Tot de leeftijd van 25 jaar zijn de hersenen niet tot volledig wasdom gekomen. De uitbarsting van de verstandskiezen kunnen volgens hen dan ook gezien worden als een teken dat de tijd van het nemen van verantwoordelijkheden van de volwassenheid is aangebroken en de zorgeloze kindertijd echt klaar is.
Wel of geen verstandskiezen?
Niet iedereen krijgt (alle) verstandskiezen, bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd. Wanneer je ze wel hebt is het belangrijk om er zeker van te zijn dat ze voor geen problemen gaan zorgen. De tandarts kan, in overleg, besluiten of de verstandskies kan blijven of zal moeten worden verwijderd. Overleg met jouw Studentist tandarts wat het beste is voor jouw gebit.
Bekijk ook onze 5 tips bij het trekken van een verstandskies