Online je controle afspraak inplannen
Praktijken in hartje centrum
De laagste tarieven
Deskundige tandartsen

Tandenstokers

Met tandenpoetsen lukt het vaak niet om de ruimtes tussen de tanden goed schoon te maken. Daardoor blijft er een laagje bacteriën en etensrechten op je tanden aanwezig, die op een gegeven moment voor een ontsteking zal zorgen. Reinig je gebit daarom dagelijks met tandenstokers, flossdraad of ragers.
Direct inschrijven of maak een afspraak

Flossdraad, ragers of tandenstokers?

Studentist adviseert om tandenstokers te gebruiken, omdat er meer bewijs is dat tandenstokers en ragers een positief effect hebben op de mondgezondheid dan flossdraad. Daarnaast moet je flossen eerst goed aanleren voordat het effect heeft. Tandenstokers zijn daarom makkelijker te gebruiken. De keuze tussen de rager en de tandenstoker hangt af van de ruimte tussen je tanden. Als er niet veel ruimte tussen je tanden zit, raden we een tandenstoker aan.

Tijdens een periodieke controle kun je altijd navragen welke tandenstoker het meest geschikt is voor jouw gebit. Maak direct een afspraak:

Afspraak maken

Welke tandenstokers zijn het beste?

Als student heb je natuurlijk geen cent te makken, maar gelukkig zijn tandenstokers best goedkoop. Laat de cocktailprikkers daarom links liggen en houd bij het kiezen van een tandenstoker rekening met het volgende:

  • Gebruik dikke tandenstokers bij grotere ruimtes tussen de tanden
  • Gebruik een dunne tandenstoker bij smalle tussenruimtes
  • Een goede tandenstoker heeft een driehoekige vorm met een platte grond
  • Een goede tandenstoker eindigt in een punt om smalle ruimtes te kunnen bereiken

Tandenstokers van hout of kunststof?

Het voordeel van houten tandenstokers is dat hout van nature een schurende werking heeft. Daardoor komt tandplak eenvoudig los. Ook kan hout krimpen en uitzetten, waardoor het materiaal zich aanpast aan je gebit. Vaak wordt gebruikgemaakt van berkenhout, omdat deze houtsoort ontsmettende eigenschappen bezit. Sommige tandenstokers zijn alleen in één maat beschikbaar, maar je kunt ze ook in meerdere maten krijgen. Hout heeft zonder bewerking geen lekkere smaak en daarom wordt er vaak een smaakje toegevoegd aan de tandenstokers.

Naast houten tandenstokers komen er ook steeds meer kunststof tandenstokers op de markt. Kunststof tandenstokers zijn flexibeler dan hout en breken hierdoor minder snel. Wel kleven er ook nadelen aan plastic stokers. Zo zijn sommige stokers te hard, waardoor ze de tand of het tandvlees beschadigen. Daarnaast zijn er goedkope stokers met stekeltjes die snel loslaten. Als deze stekels onder je tandvlees blijven steken, zorgen ze mogelijk voor een ontsteking. Daarom raden we aan om houten tandenstokers te gebruiken.

Hoe moet ik tandenstokers gebruiken?

  1. Maak de tandenstoker nat met speeksel voor je hem gaat gebruiken, zodat de stoker soepeler wordt en niet snel breekt.
  2. Houd de stoker tussen je duim en wijsvinger vast.
  3. Als je de onderste helft van je gebit reinigt, zit de platte kant van de stoker naar onderen gericht. Bij de bovenste helft van je gebit is de platte kant naar boven gericht.
  4. Plaats de tandenstoker voorzichtig horizontaal tussen de tanden en druk de stoker stevig tussen je tanden.
  5. Trek de stoker iets terug en herhaal stap 4 ongeveer 5 keer. Op deze manier schuur je de zijwanden van de tand schoon.

Lukt het niet goed om de achterste tanden en kiezen goed te reinigen? Door je mond een beetje te sluiten, zorg je ervoor dat je wangen minder strak staan. Hierdoor bereik je deze ruimtes makkelijker.

Techniek tandenstoker

Tandenstoken is makkelijker dan flossen, maar het kan gebeuren dat je de tandenstoker niet op de juiste manier gebruikt. De volgende fouten worden het vaakst gemaakt:

  • De ruimtes tussen de achterste kiezen niet reinigen
  • De verkeerde kant van de tandenstoker gebruiken
  • De tandenstoker niet diep genoeg tussen de tanden plaatsen
  • De stoker niet heen en weer bewegen
  • Stoppen met tandenstoken als het tandvlees bloedt
  • Stoppen met tandenstoken als de tand of het tandvlees gevoelig is

Op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram

Welke maat tandenstokers is geschikt voor mij?

Tandenstokers zijn beschikbaar in vele maten. Tijdens een periodieke controle geven we je graag meer informatie over de beste tandenstoker voor jouw gebit. Vaak worden de maten aangeduid met ‘small’, ‘extra small’ en ‘medium’ maar de dikte per variant verschilt vaak per merk. Stimudent en Parodontax hebben slechts één maat stoker, maar TePe en Jordan hebben meerdere maten.

Kies alleen voor flossen als het niet anders kan

We adviseren studenten zo veel mogelijk om ragers of tandenstokers te gebruiken. Toch kan flossdraad in sommige situaties uitkomst bieden. Flossen is vooral geschikt wanneer er zo weinig ruimte tussen je tanden zit, dat tandenstokers deze ruimtes niet meer kunnen bereiken.

Hulp nodig?

Stel jouw vraag aan het team van Studentist:

© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |