Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis?

Geplaatst op

Gingiva: de tandheelkundige benaming voor tandvlees. Ons tandvlees zorgt niet alleen voor de bescherming van het kaakbot en onze tandwortels, maar is ook een zeer belangrijke indicator van de gezondheid van het gebit. Ondanks het dagelijks poetsen van de tanden en het tandvlees en flossen of stoken, kan het voorkomen dat het tandvlees gaat ontsteken. Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd en kan vervolgens resulteren in parodontitis, maar wat is het verschil tussen beide mondproblemen?

Ontstoken tandvlees

Een tandvleesontsteking ontstaat door bacteriën die aanwezig zijn in de tandplak die zich op de rand van het tandvlees nestelt. Deze bacteriën geven toxische stoffen af, waardoor het tandvlees gaat irriteren. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. Indien het tandvlees in deze fase onbehandeld blijft, bestaat er een mogelijkheid dat de ontsteking overgaat naar de volgende fase. Deze fase staat bekend als parodontitis en heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Symptomen gingivitis

Er zijn in het eerste stadium verschillende symptomen die duiden op een ontsteking van het tandvlees:

  • (Vuur)rode kleur
  • Opgezwollen tandvlees
  • Bloedend tandvlees tijdens het poetsen
  • Een sterk ruikende adem
  • Tandvlees ligt los

Wat te doen tegen gingivitis?

Gingivitis dient aangepakt te worden, maar is geen reden om direct in paniek te raken. Wel raden we aan om een tandarts op te zoeken. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de ontsteking in het tandvlees verdwijnt, namelijk:

  • Gebruik tandvleesversterkende tandpasta
  • Poets de randen van je tandvlees met een zachte borstel
  • Dagelijks flossen
  • Spoelen met antibacterieel spoelmiddel

Tandenpoetsen

Door het tandvlees te poetsen houd je het gebit sterk en gezond. Er zijn echter wel belangrijke punten om rekening mee te houden tijdens het poetsen. Tandvlees is zeer gevoelig en dus is het belangrijk om het tandvlees niet te hardhandig te poetsen en gebruik te maken van een zachte borstel. Als je te hardnekkig poetst, is het mogelijk dat het tandvlees zich terugtrekt en in een later stadium de tandwortel bloot komt te liggen.

Schoonmaken tussen tanden en kiezen

Het poetsen van het tandvlees is essentieel, maar het schoonmaken tussen de tanden en kiezen is eveneens belangrijk. Omdat je met een tandenborstel niet gemakkelijk tussen de tanden en kiezen komt, is dit een plek waar veel etensrestjes blijven steken en er tandplak ontstaat. Door dagelijks te flossen of stoken zorg je ervoor dat tandplak geen kans krijgt en blijft het tandvlees gezond.

Symptomen parodontitis

In het geval van parodontitis heeft de ontsteking voldoende tijd gehad om zich richting het kaakbot uit te breiden. Het tandvlees komt namelijk los van de tanden, waardoor tandplak steeds dieper kan doordringen in het gebit. Doordat tandplak steeds dieper gaat ontstaan, trekt het tandvlees omhoog en komen de tandwortels bloot te liggen. Langzamerhand bereikt de tandplak het kaakbot en zorgt het ervoor dat het kaakbot begint af te brokkelen. Dit leidt in het ergste geval tot het uitvallen van de tanden en kiezen, omdat zowel het tandvlees als het bot geen houvast meer biedt.

Wat te doen tegen parodontitis?

Allereerst is het zaak om direct een tandarts te bezoeken, mocht je dit nog niet gedaan hebben. In ernstige gevallen word je vervolgens doorverwezen naar een parodontoloog. Dit is een tandheelkundige die gespecialiseerd is in de behandeling van tandvlees. Dankzij geavanceerde operatietechnieken zijn parodontologen steeds vaker in staat om het uitvallen van tanden en kiezen te voorkomen.

Neem contact met ons op

Vermoed je zelf last te hebben van gingivitis of parodontitis? Aarzel dan niet te lang en neem contact op met onze tandarts in Amsterdam, Utrecht of Groningen of maak direct een afspraak.

© Copyright 2025 Studentist Powered by iClicks Sitemap | Cookie instellingen | Privacy en cookieverklaring | Algemene voorwaarden |